Velké Karlovice [ Město nebo obec ]

Leží v podhůří Javorníků a Beskyd. Svou rozlohou 82 km2 se řadí mezi největší obce České republiky. Obec byla založena v roce 1714 Karlem Jindřichem ze Žerotína. V roce 1762 získaly Velké Karlovice svou pečeť. Z této doby se zachovalo několik stavebně kulturních památek, například fojtství z roku 1793, nebo mezi lidmi nejznámnější "Karlovský kostelík" z roku 1754, postavený ve stylu pozdního baroka. Nedaleko od něj se nachází v bývalém kupeckém domě z počátku 19. století "Karlovské muzeum". Hlavním tématem národopisné sbírky je doma vyráběné zemědělské a salašnické nářadí. Karlovské muzeum každoročně tisícům návštěvníků přibližuje obraz života lidí v tomto rázovitém koutu Valašska.

Dostatek dřeva v panských lesích vedl k postavení až dvaceti vodních mlýnů, pil a valch. Dodnes jsou tyto pozoruhodné nástroje vidět ve skanzenu v Rožnově p. Radhoštěm.

Velké Karlovice se nachází v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, přitažlivé svými přírodními krásami. Pod Trojačkou pramení Vsetínská Bečva, v údolí Leskové na svahu hřebenu Lemešná je uchován relikt pralesa Razula s původním jedlobukovým porostem a řadou chráněných rostlinných druhů. Hřebeny a svahy hor vybízí v létě k turistice, jízdě na kole, v zimě ocení lyžaři nabídku upravených sjezdových tratí a nespočet kilometrů běžeckých a turistických tratí s různými stupni obtížnosti. Dvě desítky hotelů, restaurací a pensionů jsou schopny nabídnout své kvalitní ubytovací kapacity, služby a pohostinnost. Bližší informace Vám budou poskytnuty v Místním informačním, cestovním a kulturním středisku.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.VelkeKarlovice.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 29.11.2021 v 12:45 hodin