Ostrava [ Území ]

OSTRAVA

Město Ostrava bylo založeno v 1. polovině 13. století při českopolské hranici, na dávné trase obchodní cesty od Baltského ke Středozemnímu moři. První písemná zmínka o městě na soutoku řek Ostravice a Lučiny pochází z roku 1267.

Vstupní prostor Moravské brány byl osídlen již před třiceti tisíci lety lovci mamutů, kteří na vrchu Landek jako první na světě používali k udržování svých ohnišť kamenné uhlí z dodnes na povrch vystupujících slojí. Odtud též pochází světově unikátní torzo sošky ženy, tzv. "petřkovická Venuše", zhotovené pravěkým umělcem z krevele. Součástí přírodní a historicko-geologické rezervace vrchu Landek s atraktivní sítí naučných stezek je i areál Hornického muzea v objektech bývalého Dolu Anselm, dokumentující historii dobývání uhlí, jež spolu s hutnictvím osudově ovlivnilo nedávnou historii i tvář města. Součástí prohlídky je i atraktivní návštěva důlní štoly z počátku 19. století. Ostravský vrch Landek - unikátní součást světového přírodního a kulturního dědictví, byl doporučen k ochraně UNESCO.

Tradičním centrem města je hlavní, dnes Masarykovo terasy, přístupné veřejnosti, lze za pěkného počasí shlédnout celé město náměstí, jemuž vévodí renesanční věž Staré radnice ze 16. století (nyní sídlo Ostravského muzea) a mariánský morový sloup z roku 1702. Procházka rozsáhlou pěší zónou v památkově chráněném historickém jádru města nabízí poznání významných památkových objektů se zajímavými ukázkami secese, kubismu, funkcionalismu i historizujících slohů.

Novodobou dominantou města je 86 m vysoká věž Nové radnice z roku 1930 (sídlo Magistrátu města Ostravy), z jejíž vyhlídkové i podhůří Beskyd a Jeseníků.

K atraktivitám města patří i dřevěný kostel sv. Kateřiny v Hrabové z roku 1543, který je součástí jedinečného souboru slezských dřevěných kostelů. Největší bludný balvan v České republice lze shlédnout u hlavní brány Nové huti v Kunčicích.

Poznání tichého světa lužních lesů nabízejí turistické stezky Chráněné krajinné oblasti Poodří, v jejímž sousedství ve Staré Bělé je vyhledávané centrum jezdectví. Vděčným místem rekreace, odpočinku a zároveň poznání je rozsáhlý areál zoologické zahrady v Michálkovicích. U severní hranice města v bezprostřední blízkosti polských hranic v Šilheřovicích, leží areál šilheřovického zámku, někdejšího letního sídla rodiny Rothschildů, s překrásným anglickým parkem a skvěle udržovaným golfovým hřištěm s 18 jamkami. Na jih od města v nedalekých Klimkovicích-Hýlově vyrostly po roce 1990 moderní architektonicky velmi zajímavé a dnes již také vyhledávané jodové lázně pro léčbu pohybového ústrojí.


Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 23.03.2005 v 08:58 hodin